Zagrebački Cvjetni trg ove će subote postati domaćin Tajlandskog festivala koji će vam približiti duh i tradicije te zemlje

Tajlandski festival. (Foto: Veleposlanstvo Kraljevine Tajlanda sa sjedištem u Budimpešti i Shutterstock)

Jeste li znali da je Tajland, poznat kao Zemlja Osmijeha, dom najdužeg imena glavnoga grada na svijetu? Iako ga svi zovemo Bangkok, njegovo pravo ime ima čak 169 slova! Ova fascinantna zemlja, čija je nacionalna životinja slon, ne očarava samo svojim prirodnim ljepotama, već i bogatom kulturnom baštinom.

Tajlandski festival u Zagrebu.
Tajlandski festival u Zagrebu. (Foto: Veleposlanstvo Kraljevine Tajlanda sa sjedištem u Budimpešti)

Tajland je poznat po tisućama veličanstvenih budističkih hramova, toplini svojih ljudi, autentičnim okusima tajlandske kuhinje i slavljenju tradicije kroz plesove i ceremonije. Kako bi i Zagrepčani i njihovi gosti mogli doživjeti čaroliju Tajlanda, Veleposlanstvo Kraljevine Tajlanda sa sjedištem u Budimpešti organizira prvi Tajlandski festival u Hrvatskoj koji će se održati u subotu, 21. rujna, od 11 do 19 sati, na zagrebačkom Cvjetnom trgu.

Tradicionalni plesovi.
Tradicionalni plesovi. (Foto: Veleposlanstvo Kraljevine Tajlanda sa sjedištem u Budimpešti)

Zaplešite uz tradicionalne plesove i glazbu

U središtu festivalskog programa bit će tradicionalni tajlandski plesovi i glazbene izvedbe, s posebnim naglaskom na khon, jedinstveni plesni performans koji prikazuje priče iz tajlandske mitologije. Ovaj ples, koji se često izvodi u svečanim prigodama, obogaćen je bogatim kostimima i impresivnim maskama, oslikavajući slikovitost i simboliku tajlandske umjetnosti. Posjetitelji će moći uživati u tradicionalnoj tajlandskoj glazbi koja nosi mističan zvuk Orijenta i prenosi jedinstvenu harmoniju utkanu u tajlandsku svakodnevicu.

Stiže 17. Vukovarski etno sajam: Očekuje vas bogat trodnevni program tradicije, zanata i vrhunske gastronomije!

Hrana Tajlanda.
Okusi Tajlanda. (Foto: Veleposlanstvo Kraljevine Tajlanda sa sjedištem u Budimpešti)

Okusite aromatična i pikantna jela koja spajaju slatke i kisele note

Znate li koji je zajednički začin (sastojak) koji se koristi u tajlandskoj i hrvatskoj kuhinji? Češnjak! Jedna od glavnih atrakcija festivala svakako će biti prezentacija tajlandske gastronomije poznate po intenzivnim okusima, začinima i bogatoj povijesti. Tajland je, uz Indiju, jedan od najvećih izvoznika riže na svijetu, a najpoznatija tajlandska riže je tzv. jasmin riža poznata po svojoj mirisnoj aromi jasmina i laganoj, pahuljastoj teksturi.

Tajlandski festival
Phad Thai. (Foto: Shutterstock)

Posjetitelji će moći kušati razne delicije, uključujući popularni Pad Thai, poznato jelo od rižinih rezanaca u kojem se sljubljuju slatke, kisele i pikantne note, te kremasti Panang curry, aromatično jelo koje savršeno balansira toplinu začina s blagim kokosovim mlijekom i kikirikijem. Svako jelo pripremat će se prema autentičnim tajlandskim receptima, a svojim će okusima sve okupljene odvesti ravno u kuhinje Bangkoka, Chiang Maia ili otoka Phuketa.

Na festivalu ćete naći i azijsku trgovinu gdje će posjetitelji tijekom manifestacije moći kupiti autentične azijske proizvode.

Otkrivamo vam recept za rižoto s bundevom i šumskim gljivama koji uvijek uspijeva. Evo kako ga pripremiti!

Tajlandski festival. Tradicionalne masaže.
Tajlandska masaža. (Foto: Shutterstock)

Opustite se uz autentičnu tajlandsku masažu

Poželite li se opustiti i obnoviti energiju, moći ćete se prepustiti čarima autentične tajlandske masaže Nuad Phaen Boran, neizostavnog dijela tajlandske wellness kulture. Tradicionalna tajlandska masaža kombinacija je drevnih znanja i tehnika iz Indije, Kine i zemalja Jugoistočne Azije, a poznata je po tome što uravnotežuje tijelo i um, puni vas energijom i istovremeno opušta. Ova vrsta masaže iziskuje čvrste pritiske i pokrete te uključuje elemente akupresure i kiropraktike. Prilagođena je sportašima i rekreativcima, ali i manje fleksibilnim osobama, kao i onima koji većinu vremena na poslu provode pogrbljeni nad tipkovnicom te stoga trpe bolove u kralježnici i vratu. Stoga, odvažite se isprobati „osjećaj lakoće”.

Muay Thai
Muay Thai. (Foto: Shutterstock)

Otkrijte majstorstvo tradicionalne borilačke vještine

Osim kulturnih i gastronomskih doživljaja, na festivalu će biti predstavljena i borilačka vještina koja je osvojila svijet – Muay Thai, koji se još naziva i „umjetnost osam udova”. Ova tajlandska borilačka vještina, u kojoj se koriste ruke, laktovi, koljena i noge, na festivalu će biti predstavljena kroz dinamične i uzbudljive prezentacije na kojima će se pokazati snaga, brzina i preciznost ove drevne borbene forme. Demonstracije Muay Thaija prilika su za sve ljubitelje sporta i borilačkih vještina da izbliza vide majstorstvo koje Muay Thai borci postižu tijekom godina treninga.

Tajlandski festival u Zagrebu.
Tajlandski festival u Zagrebu. (Foto: Veleposlanstvo Kraljevine Tajlanda sa sjedištem u Budimpešti)

Tajlandske rukotvorine i tetovaže za sreću i blagoslov!

Tijekom festivala održavat će se i radionice tajlandskih rukotvorina na kojima će posjetitelji imati priliku vlastitim rukama izraditi tradicionalne tajlandske suvenire poput Thung pakove mreže ili oslikavati kišobrane. Ove interaktivne radionice posjetiteljima će pružiti uvid u bogatstvo tajlandskih rukotvorina koje obuhvaćaju pletenje, tkanje i izradu ukrasa. Sudionici radionica naučit će više o tehnikama i materijalima koji su dio tajlandske umjetničke tradicije, a na kraju će kući moći ponijeti vlastite male umjetničke kreacije.

Tetovaže za sreću.
Tetovaže za sreću. (Foto: Veleposlanstvo Kraljevine Tajlanda sa sjedištem u Budimpešti)

Svaki posjetitelj moći će ukrasiti se i s jednom od privremenih tradicionalnih tetovaža. Tetovaže na Tajlandu imaju jedinstveno značenje: vjeruje se da nude zaštitu, sreću ili blagoslov onome tko ih nosi. Proces tetoviranja često uključuje rituale i blagoslove budističkih redovnika, što ga čini svetom i kulturno značajnom praksom u Tajlandu.

Tradicionalni čamac.
Tajlandski festival u Zagrebu. (Foto: Shutterstock)

Zabavite se uz kviz znanja

Cilj je prvog Tajlandskog festivala u Zagrebu približiti kulturu ove daleke i egzotične zemlje te omogućiti posjetiteljima da dožive autentičan duh Tajlanda. Festival će ponuditi raznolik sadržaj – od plesa i glazbe, preko gastronomskih specijaliteta, do opuštajuće masaže i borilačkih vještina te zabavnog kviza znanja o kulturnim i tradicionalnim vrijednostima – te će na sve posjetitelje sigurno ostaviti dubok dojam.

Dođite na ovaj jedinstveni festival, uživajte i otkrijte sve ljepote Kraljevine Tajland te se pripremite za proslavu tajlandske Nove godine u travnju iduće godine ili za otkrivanje neke od 77 provincija!

Family Welcome je medijski pokrovitelj festivala.

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci