Viškovski tjedan tradicije, zabave i spektakla: Posjetitelje Matejne očekuje bogat i raznolik program

Matejna, Viškovo. (Foto/Izvor: TZO Viškovo, Facebook)

Ako mislite da rujan donosi samo nove školske i poslovne obaveze i da zabava prestaje, razmislite još jednom. Viškovo se sprema za najveću feštu godine, a Matejna 2024. donosi tjedan pun spektakla, smijeha, dobre glazbe i tradicija koje se ne zaboravljaju. Od šetnji prirodom i sportskih natjecanja do vatrenih koncerata, svatko će pronaći nešto za sebe na ovoj manifestaciji posvećenoj sv. Mateju. 

Prvi dan Matejne, ponedjeljak, 16. rujna, bio je posvećen lokalnoj tradiciji. U Kući halubajskega zvončara održala se čakavska pričaonica „Jutro domaće besedi”. Program se nastavio umjetničkom izložbom radova nastalih na 18. kiparskoj koloniji Lisac u prostoru Delavske katedre. Viškovo je ugostilo i natjecanje u košnji i žetvi srpom na Nuntarovu, a prvi dan Matejne završio je školom potresujke, tradicionalnim plesom halubajskog kraja​.

Matejna – tradicija za sve generacije

Program se nastavlja i danas, 17. rujna, još jednom čakavskom pričaonicom koja počinje u 10 sati u Kući halubajskega zvončara, a KHZ možete posjetiti u 17 sati, i to uz besplatno stručno vodstvo. Ne brinite se ako ne stižete jer će se besplatno stručno vodstvo po Kući halubajskega zvončara održavati svakog dana do kraja manifestacije. Drugi dan ponovno završava školom potresujke. 

Zdravlje na prvome mjestu

Srijeda, 18. rujna, posvećena je zdravlju i aktivnostima. Gradsko društvo Crvenog križa u 8 sati organizira radionice CPR-a i Zdrava pluća nakon kojih će posjetitelji moći besplatno izmjeriti tlak i šećer ispred Doma hrvatskih branitelja. U popodnevnim satima najmlađi mogu uživati u disco partyju u organizaciji Dječjeg vrtića Loptica.

Edukacija i tradicija u središtu zbivanja

Četvrtak, 19. rujna, donosi bogatu paletu kulturnih i edukativnih događanja. Posjetitelji će cijelog dana imati priliku istraživati obrtnička zanimanja u Domu hrvatskih branitelja, gdje će se održavati promotivne aktivnosti lokalnih obrtnika. Večer je posvećena ljubiteljima književnosti: ispred Kuće halubajskega zvončara održat će se promocija zbirke pjesama Patrika Hosta „Va duše mojoj” na kojoj će publika moći uživati u stihovima i atmosferi lokalne poezije​.

Stiže 17. Vukovarski etno sajam: Očekuje vas bogat trodnevni program tradicije, zanata i vrhunske gastronomije!

Glazbeni spektakl uz Maju Šuput

U petak, 20. rujna, sportski entuzijasti uživat će na košarkaškom turniru koji počinje u 17 sati, a šahovska simultanka kreće u 18 sati. Petak donosi i prvu glazbenu poslasticu Matejne. Glazbeni program na parkiralištu Milihovo počinje u 21 sat uz DJ-a Macolu, a vrhunac večeri bit će koncert Maje Šuput od 22 sata. Posjetitelji će prije koncerta moći uživati uz ples potresujku i harmoniku te u degustaciji vina halubajskih vinara​ iz udruge Belica

Dan za obitelj i sport te odličan glazbeni program

Subota, 21. rujna, savršen je dan za obiteljske aktivnosti i sport. Jutro počinje rekreativnom biciklijadom i šetnjom „Od kalića do kalića”, savršenim načinom da provedete vrijeme u prirodi. Najmlađe će razveseliti predstava „Sretna kućica” Gradskog kazališta Rijeka i radionica izrade halubajskih bedževa u Kući halubajskega zvončara. Organizirano je i besplatno dječje vodstvo kroz postav, a na sam blagdan sv. Mateja ulaz u Kuću halubajskega zvončara besplatan je za sve posjetitelje.

Popodne je rezervirano za odbojkaški turnir i smotru mažoretkinja na parkiralištu Milihovo, a svi koji vole izazove moći će sudjelovati u izviđačkim igrama i vještinama. Ljubitelji pikada mogu odmjeriti snage na turniru u elektroničkom pikadu koji će se održati u prostorijama Pikado kluba Nevera.

Večer donosi bogat kulturni program: Večer pjesme i igara u Domu hrvatskih branitelja te promenadni nastup Limene glazbe Marinići, što je savršena uvertira u dugoočekivan koncert Lidije Bačić i Maura Staraja & La Bande od 22 sata. Ova glazbena poslastica jamči zabavu do ranih jutarnjih sati.​

Završnica uz tradiciju, zabavu i nogometni turnir

Nedjelja, 22. rujna, posljednji je dan Matejne te obiluje aktivnostima, od ženskog boćarskog turnira ujutro do natjecanja u kuhanju kotlića i smotre folklora „Viškovsko prelo”. Ženski boćarski turnir počinje u 9 sati u Boćarskom klubu Marinići, a program se nastavlja u 10 sati 42. Mantinjadom pul Ronjgi u Ustanovi „Ivan Matetić Ronjgov”. Od 11 do 19 sati na parkiralištu restorana Mladenka održavat će se natjecanje u kuhanju kotlića te dodjela nagrada za najljepše uređenu konobu. Smotra folklora „Viškovsko prelo” počinje u 12.30 na parkiralištu Milihovo, a cijela manifestacija završava utakmicama NK Halubja i NK Rudar Labin na igralištu Brnasi. 

Neovisno o tome preferirate li dobru glazbu, tradicionalne običaje ili sportske aktivnosti, od 16. do 22. rujna obavezno posjetite Viškovo i uživajte u bogatom programu ovogodišnje Matejne.

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci