Salata s grilanim breskvama i kozjim sirom osvježavajuća je i ukusna kombinacija koja savršeno balansira slatke i slane okuse. Idealna je za ljetne dane koji još traju i koji će nas, kako najavljuju, pratiti cijelog rujna, a može se poslužiti kao lagana večera ili kao predjelo. Evo kako je pripremiti.
Otkrijte recepte gastroblogera Darka Debića i pokušajte se zaustaviti na samo jednom grizu!
Salata s grilanim breskvama i kozjim sirom
Količina: za 2 osobe
Vrijeme pripreme: 20 minuta
Sastojci:
- 2 breskve, narezane
- 1 žlica maslinova ulja
- 100 g lisnatog povrća (npr. mješavina rukole, špinata i zelene salate)
- 200 g mladog kozjeg sira (može se zamijeniti s feta-sirom)
- tostirani listići badema ili neki drugi orašidi
Preljev:
- 4 žlice maslinove ulja
- 2 žlice jabučnog octa ili aceta balsamica
- 1 žlica meda
- 1/2 žlice dijon senfa
- malo soli
- listići bosiljka
Priprema:
- Narezane breskve dodajte u zdjelu s maslinovim uljem i lagano promiješajte da se prekriju. Zagrijte roštilj ili grill-tavu na srednje jaku temperaturu, ravnomjerno rasporedite breskve i pecite s obje strane. Izvadite breskve na tanjur da se malo ohlade.
- Dodajte sve sastojke za preljev u staklenku s poklopcem i dobro protresite. Možete ih dodati i u zdjelicu i dobro promiješati pjenjačom ili vilicom.
- Dodajte pola lisnatog povrća u veliku posudi za posluživanje. Prelijte 1/4 preljeva i dobro promiješajte da preljev prekrije salatu.
- Na to dodajte grilane breskve. Na vrh izmrvite kozji sir i završite s listićima badema.
- Po vrhu pokapajte ostatak preljeva, ukrasite listićima bosiljka (ako su veliki malo ih nasjeckajte) i poslužite.
Uslast!