Aromatična palenta sa svježim začinskim biljem savršeno je samostalno jelo, ali i prilog glavnim jelima. Spremite si recept!

Aromatična palenta. (Foto: Kefirolicius studio)

Neovisno o tome koristite li prstohvat ili svežanj, svježe začinsko bilje unosi divne arome i okuse u jela. Također smanjuje potrebu za dodatkom soli i masnoćama, a većina začina ima i ljekovita svojstva.

Palenta se može poslužiti u bilo koje doba dana, ovisno o tome što joj dodajemo. Ako ćete pripremati ovu kombinaciju s mliječnim kefirom i začinskim biljem, vjerujem da ste pronašli ukusan način kako započeti dan. Više o kefiru možete pronaći u PDF knjižici Mali vodič za mliječni kefir u kojoj ćete pronaći informacije o izradi kefira i nekoliko novih recepata koje dosad nisam objavila.

Bosiljak.
Bosiljak. (Foto: Shutterstock)

Malo više o začinima

Bosiljak je poznati začin, a porijeklo mu seže do Indije i Irana, gdje uspijeva kao višegodišnja biljka. Naziv mu dolazi od grčke riječi basilicon, što znači vladar (kralj), pa neki kažu da je obrok s bosiljkom kraljevski obrok. Znanstveno je dokazano da bosiljak ima začinsko, mirisno i ljekovito djelovanje. Osim što obogaćuje jela, bosiljak je koristan i za zdravlje. Preporučuje se trgati ga prstima jer metalni nož može smanjiti njegovu nutritivnu vrijednost. Dodajte ga jelu na kraju kuhanja kako bi se očuvali njegovi vrijedni i ljekoviti sastojci. Najčešće se koristi zeleni bosiljak, ali postoje i ljubičasti i tamni bosiljak. Ljubičasti bosiljak ima kovrčave listove s nazubljenim rubovima i može se koristiti umjesto zelenog.

Timijan je biljka koju bi svi trebali imati u kućnoj ljekarni i kuhinji zbog njezinih ljekovitih i hranjivih svojstava. Ova mala biljka intenzivnog okusa i mirisa izvrsno se slaže s češnjakom, rajčicom, maslinama i vinom, čineći idealnu podlogu za mediteransku kuhinju. Koristi se u pripremi juha, salata, jela od povrća, marinada i umaka. Prednost je timijana u tome što podnosi dugo kuhanje, pa se svježi listovi koriste u pripremi jela od junetine, janjetine, divljači i gljiva.

Peršin je najpopularniji začin na svijetu, delikatesnog i osvježavajućeg okusa te prekrasnih, žarko zelenih listića. Osim što može biti začin ili ukras, peršin ima visoke nutritivne vrijednosti i ljekovita svojstva. Sadržava dvije skupine posebnih sastojaka bitnih za zdravlje: eterična ulja i flavonoide. Usto, odličan je izvor vitamina C, A i K, zbog čega je svakako više od običnog ukrasa na tanjuru.

Tražite li savršen bijeg od vrućina uz adrenalinske avanture? Otkrijte zašto su Otočac i okolica idealni za izlet vikendom!

Aromatična palenta.
Aromatična palenta. (Foto: Vedrana Orlović, Kefirolicius studio)

Aromatična palenta sa svježim začinskim biljem i mliječnim kefirom

Količina: 5 osoba

Vrijeme pripreme: 10 minuta

Sastojci:

  • 150 g palente
  • 500 ml vode ili povrtnog temeljca
  • prstohvat soli
  • 1 jušna žlica maslinova ulja
  • 10 listova svježeg zelenog bosiljka
  • 10 listova svježeg ljubičastog bosiljka
  • 10 grančica timijana s listovima
  • 10 listova svježeg peršina
  • 250 ml domaćeg kefira

Priprema:

  1. Zagrijte vodu / temeljac i maslinovo ulje.
  2. Dodajte palentu i sol te miješajte dok smjesa ne postane gušća.
  3. Dodajte začinsko bilje i miješajte do željene gustoće.
  4. Poslužite uz domaći mliječni kefir i uživajte u okusima!

Uslast!

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci