Neovisno o tome koristite li prstohvat ili svežanj, svježe začinsko bilje unosi divne arome i okuse u jela. Također smanjuje potrebu za dodatkom soli i masnoćama, a većina začina ima i ljekovita svojstva.
Palenta se može poslužiti u bilo koje doba dana, ovisno o tome što joj dodajemo. Ako ćete pripremati ovu kombinaciju s mliječnim kefirom i začinskim biljem, vjerujem da ste pronašli ukusan način kako započeti dan. Više o kefiru možete pronaći u PDF knjižici Mali vodič za mliječni kefir u kojoj ćete pronaći informacije o izradi kefira i nekoliko novih recepata koje dosad nisam objavila.
Malo više o začinima
Bosiljak je poznati začin, a porijeklo mu seže do Indije i Irana, gdje uspijeva kao višegodišnja biljka. Naziv mu dolazi od grčke riječi basilicon, što znači vladar (kralj), pa neki kažu da je obrok s bosiljkom kraljevski obrok. Znanstveno je dokazano da bosiljak ima začinsko, mirisno i ljekovito djelovanje. Osim što obogaćuje jela, bosiljak je koristan i za zdravlje. Preporučuje se trgati ga prstima jer metalni nož može smanjiti njegovu nutritivnu vrijednost. Dodajte ga jelu na kraju kuhanja kako bi se očuvali njegovi vrijedni i ljekoviti sastojci. Najčešće se koristi zeleni bosiljak, ali postoje i ljubičasti i tamni bosiljak. Ljubičasti bosiljak ima kovrčave listove s nazubljenim rubovima i može se koristiti umjesto zelenog.
Timijan je biljka koju bi svi trebali imati u kućnoj ljekarni i kuhinji zbog njezinih ljekovitih i hranjivih svojstava. Ova mala biljka intenzivnog okusa i mirisa izvrsno se slaže s češnjakom, rajčicom, maslinama i vinom, čineći idealnu podlogu za mediteransku kuhinju. Koristi se u pripremi juha, salata, jela od povrća, marinada i umaka. Prednost je timijana u tome što podnosi dugo kuhanje, pa se svježi listovi koriste u pripremi jela od junetine, janjetine, divljači i gljiva.
Peršin je najpopularniji začin na svijetu, delikatesnog i osvježavajućeg okusa te prekrasnih, žarko zelenih listića. Osim što može biti začin ili ukras, peršin ima visoke nutritivne vrijednosti i ljekovita svojstva. Sadržava dvije skupine posebnih sastojaka bitnih za zdravlje: eterična ulja i flavonoide. Usto, odličan je izvor vitamina C, A i K, zbog čega je svakako više od običnog ukrasa na tanjuru.
Aromatična palenta sa svježim začinskim biljem i mliječnim kefirom
Količina: 5 osoba
Vrijeme pripreme: 10 minuta
Sastojci:
- 150 g palente
- 500 ml vode ili povrtnog temeljca
- prstohvat soli
- 1 jušna žlica maslinova ulja
- 10 listova svježeg zelenog bosiljka
- 10 listova svježeg ljubičastog bosiljka
- 10 grančica timijana s listovima
- 10 listova svježeg peršina
- 250 ml domaćeg kefira
Priprema:
- Zagrijte vodu / temeljac i maslinovo ulje.
- Dodajte palentu i sol te miješajte dok smjesa ne postane gušća.
- Dodajte začinsko bilje i miješajte do željene gustoće.
- Poslužite uz domaći mliječni kefir i uživajte u okusima!
Uslast!