Hobotnicu volim na sve načine, no možda mi je ovaj najdraži – iz pećnice! Osim mekane, mirisne hobotnice i slasnih krumpira, razlog je jednostavnost pripreme. Dok je hobotnica u pećnici, imam više od sata slobodnog vremena – naime, na nju nije potrebno paziti jer je poklopljena.
U ovom slučaju najbolje je da hobotnica bude zaleđena, mekša je. Prvo je odledim i dvadesetak minuta prokuham na vatri u vlastitom soku, potom tekućinu bacim (zbog gorčine), narežem na krakove i dodam posoljen krumpir, luk, masline, kapare, češnjak, mini rajčice, maslinovo ulje i bijelo vino.
Poklopljeno stavim u pećnicu na 200 °C na barem sat vremena, možda i duže. Kad su hobotnica i krumpir mekani, otklopim posudu i pojačam pećnicu na 220 °C. Nekad dolijem još malo vina. Za 15 minuta sve dobije lijepu boju. Još samo nekoliko kapi maslinova ulja i malo limuna… I pridružujem se ekipi koja čeka oko stola!
Hobotnica kao ispod peke
Količina: za 4 osobe
Vrijeme pripreme: oko 1 sat i 40 minuta
Sastojci:
- 2 kg hobotnice
- 1,5 – 2 kg krumpira
- 2 crvena luka
- 4 češnja češnjaka
- 100 g mini rajčica
- maslinovo ulje
- lovorov list
- ružmarin
- masline
- kapare
- limun
- sol i papar
- 1,5 dl bijelog vina
- svježi peršin
Priprema:
- Hobotnicu stavite u veliki lonac s pola decilitra vode i kuhajte je na srednjoj vatri oko 20 minuta. Povremeno je okrenite. Izvadite je iz vode, narežite na krakove i lagano nauljite.
- Dok se hobotnica kuha, ogulite i narežite krumpir. Narežite crveni luk. Češnjak grubo nasjeckajte.
- Zagrijte pećnicu na 200 °C. U pekač dodajte posoljen krumpir, luk, lovor, ružmarin, kapare, nekoliko ploški limuna, vino i rajčice. Promiješajte i dodajte krakove hobotnice.
- Pecite poklopljeno oko 60 minuta, dok hobotnica i krumpir ne budu mekani.
- Potom pojačajte temperaturu na 220 °C, skinite poklopac, popaprite, izvucite hobotnicu na površinu ako već nije na površini i pecite još 15 minuta, dok hobotnica i povrće ne dobiju lijepu boju.
- Pospite svježim peršinom i poslužite toplo.
Uživajte u ovom ukusnom jelu i toplim danima!