Kada ste u Rijeci, obavezno kušajte eleganciju okusa kolača Mille Feuille u Cacao slastičarnici ili prepustite se fenomenalnim langošima u Langoš baru, tradicionalnoj mađarskoj poslastici pripremljenoj na moderan način.
Sve ljubitelje kolača, a posebice djecu razveselit će ukusna kremasta poslastica s voćem Mille Feuille, delicija sazdana od slojeva lisnatih kora za kolače (pâte feuilletée) i kreme od vanilije u koju se može dodati i voće. Ovaj fini kolač, izvorno francuskog porijekla, trenutačno je hit u riječkoj slastičarnici Cacao. Kremasto i voćno osvježenje razveselit će svojim okusima cijelu obitelj jer nalikuje našoj omiljenoj slastici – kremšniti, ali ima drugačiju recepturu. U Cacau ju pripremaju od svježe smjese za sladoled s granulama kora za kolače, moussea od vanilije i šumskog voća koje se poslužuje na vrhu kolača. Sve namirnice se nabavljaju od vrhunskih proizvođača pa se profinjeni okusi vanilije isprepliću s mirisima svježeg tijesta i kora i okusom voća koje se topi u ustima.
Slatke razigranosti u slastičarnici Cacao
U slastičarnici Cacao naći ćete i iznimno ukusne kroasane, kolače, cruffine i muffine, štrudle, praline i više od 35 vrsta sladoleda koje rade po vlastitoj recepturi s inovativnim okusima poput rabske torte ili popularnog belgijskog Lotus keksa.
U ponudi su i slastice bez glutena i one s minimalno šećera, a da su izuzetno ukusne i fine, dokazuje uvijek popunjena terasa koja ljeti ima prirodan hlad, a u zimskom periodu grijalice i dekice za ležerno obiteljsko uživanje.
Interijer je prostran i uređen u različitim stilovima s posebnom igraonicom za djecu. Tako roditelji mogu bezbrižno uživati u svojim zalogajima ili finoj kavi dok se njihovi najmlađi opušteno igraju. Osim na slastice, u Cacau su posebno ponosni i na svoje kroasane. Najpopularniji je onaj s lososom, pasiranim jajima i avokadom. Ovdje ćete zapravo uvijek naići na nešto novo jer Cacaovi slastičari kontinuirano kreiraju nove okuse i specijalitete.
Radno vrijeme slastičarnice je svim danima od 9 do 21 sat. Cijene kroasana kreću se od 2,5 do 3,5 eura, kuglica sladoleda je 2,5 eura, a kolači i torte između 3,20 i 5,60 eura.
Ako dođete ovamo na obiteljski zalogaj, kušajte ga u prijepodnevnim satima, kako biste ostavili mjesta za našu sljedeću street food delikatesu koja se nalazi u neposrednoj blizini.
Langoš – street food delicija neodoljivih okusa za sve generacije
Langoš, neodoljiva slasna lepinja koju obožavaju i odrasli i djeca idealno je jelo za snagu i energiju. Naći ćete ga u Langoš baru u Rijeci, prvom street food lokalu u Hrvatskoj koji poslužuje isključivo langoše. Smješten je u središtu Rijeke, u Krešimirovoj ulici u blizini željezničke pruge.
Langoš je staro tradicionalno mađarsko jelo, poznato kao lepinja od dizanog tijesta koja se prži u dubokom ulju. Davnih se dana pravila i jela jednostavno, samo sa soli, a s vremenom se počela posluživati s raznim nadjevima i dodacima dok se nije pretvorila u pravu street food delikatesu. U riječkom Langoš baru na jelovniku ćete naći tradicionalne, ali i slane i slatke langoše s ukusnim nadjevima.
Langoši s vrhnjem ili Nutellom, brojne su opcije
Iz ponude izdvajamo langoš s kiselim vrhnjem, češnjakom, ribanim polutvrdim sirom i vlascem, idealan spoj okusa i masnoće koji nećete moći prestati jesti koliko je fin. Za ljubitelje mesa i ljutkastih okusa tu je i langoš s kulenom, čilijem, kiselim vrhnjem, feta sirom i lukom. Za one koje više privlače okusi Mediterana, izdvajamo langoš s mozzarellom, pestom genovese, rikolom i acetom balsamicom. No, sve vrste langoša su toliko fine da ćete ovamo htjeti doći svakog dana kako biste kušali novi.
Za ljubitelje slatkih varijanti u ponudi su slatki langoši s Nutellom, orasima, kokosom ili pekmezom od šljiva s cimetom te izvrsnim preljevima od vanilije, čokolade i šumskog voća.
Interijer Langoš bara je slatko uređen, baš za prezalogajiti, a vanjski dio ima nekoliko stolova na maloj simpatičnoj terasi. Pored ovog bara nemoguće je proći, a da vas ne privuče mirisom pečenog tijesta, češnjaka i ostalih dodataka i mirodija. Vlasnici, Vesna i Damir Laurić, rodom iz Osijeka, za pripremu langoša upotrebljavaju kvalitetne namirnice, većinom od hrvatskih proizvođača, kako bi bili što ukusniji i slasniji.
Cijene langoša kreću se od 2 eura za prazne, slatki su 3 eura, a slani od 3 do 4 eura. Radno vrijeme bara je radnim danima od 10 do 22 sata, subotom od 12 do 22, a nedjeljom ne rade.
Vjerujemo da ćete uživati u odabranim okusima i gastronomskim delicijama koji su samo dio bogate gastronomske ponude Rijeke. Ako boravite u Rijeci nekoliko dana i zanima vas povijest i istraživanje znamenitosti, više informacija potražite ovdje.