Proljeće je vrijeme obnove i rasta, kad priroda buja svježinom i bojama, a obitelji se okupljaju kako bi uživale u zajedničkim trenucima i ukusnoj hrani. Jedna od idealnih proljetnih poslastica za obiteljska druženja su malo drugačije polpete od pilećih prsa, a moj tajni umak je od ananasa i avokada.
Polpete se mogu prilagoditi raznim ukusima i preferencijama, samo dodajte svoje omiljene začine, a umak od ananasa i avokada može poslužiti kao savršena pratnja ne samo pilećim polpetama, već i drugim jelima poput pečenog povrća ili ribe.
Ova neodoljiva kombinacija okusa savršena je za raznovrsnu proljetnu trpezu uz druženje s obitelji i prijateljima na otvorenom. Zašto ne organizirati piknik u vrtu ili ručak na terasi? Polpete su jednostavne za pripremu i idealne za dijeljenje. Dodajte svježu salatu, hrskav kruh i voćnu salatu za desert. Ne zaboravite osvježavajući napitak poput limunade za najmlađe, dakako, s vodenim kefirom, a oni stariji mogu nazdraviti čašicom kvalitetnog vina!
Otkrili smo preslatku kuću za opuštajući vikend odmor usred prekrasne smrekove šume u Sloveniji
Polpete od pilećih prsa s umakom od avokada i ananasa
Količina: Za oko 10 polpeta
Vrijeme pripreme: 15 min
Sastojci:
Za polpete
- 1 pakiranje pilećih prsa, oko 600 g
- 50 g bezglutenskih krušnih mrvica
- 1 glavica ljubičastog luka – na sitno nasjeći
- 1 crvena paprika – na sitno nasjeći
- 1 češanj češnjaka – na sitno nasjeći
- ½ čajne žlice soli
- malo dimljene crvene paprike u prahu
Za umak
- 3 koluta svježeg ananasa, debljine oko 1 cm
- 1 zreli avokado
- prstohvat soli
- 2 mlada luka
- 1/3 čajne žličice kumina u prahu
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 200 °C.
- Piletinu narežite na manje komade pa ju sameljite u multipraktiku.
- U zdjelu dodajte samljevenu piletinu, sitno narezani luk, papriku i češnjak pa dodajte sol i krušne mrvice. Sve dobro umiješajte rukama.
- Smjesu rasporedite u kuglice približno jednake veličine. Kako biste lakše oblikovali polpete, smočite ruke vodom. Posložite kuglice na lim za pečenje na koji ste prethodno stavili papir za pečenje.
- Loptice dlanom ili špatulom utisnite u papir za pečenje kako biste dobili polpete željene debljine.
- Pecite ih oko 30 minuta ili dok ne postanu zlatno-žute, ovisno o jačini vaše pećnice.
- Dok se polpete peku, u blender dodajte sastojke za umak pa blendajte dok ne dobijete kremastu smjesu.
- Pečene polpete poslužite uz umak, dodajte malo narezanog mladog luka, rotkvice, krastavac ili salatu po vašem izboru.
Uslast!