Ponekad je upravo spoj različitih okusa taj koji nas najviše oduševljava, a upravo takva egzotična sinergija dolazi do izražaja u ovoj osvježavajućoj salati.
Salata je kombinacija savršeno pečenih fileta pilećeg zabatka narezanih na tanke trake i tu dobivamo bogatstvo proteina i delikatan okus koji se savršeno uklapa s ostatkom sastojaka. Svježi kivi i mandarine, pružaju osvježavajuću notu slatkoće i kiselosti. A ono što povezuje ove raznolike sastojke je lagani kefirni umak od vodenog kefira kombinirajući raznolike arome u savršenu cjelinu. Vodeni kefir je probiotički napitak napravljen od kefirnih zrnaca za vodeni kefir koja su, kao i zrnca za mliječni kefir, simbioza dobrih bakterija i kvasca. O dobrobitima vodenog kefira pročitajte više ovdje.
Bilo da ju servirate kao lagani obrok ili elegantno predjelo, ova salata bit će zvijezda vašeg stola. Vaši najmiliji će uživati u ovoj egzotičnoj kombinaciji okusa, a možda će nekima biti i inspiracija za daljnja kulinarska istraživanja.
Egzotična sinergija okusa: Salata od pilećih prsa s kakijem i dresingom od nara i vodenog kefira
Salata s fileom pilećeg zabatka, kivijem, mandarinama i kefirnim umakom
Količina: za 4 osobe
Vrijeme pripreme: 20 min
Sastojci za salatu:
- 1 pakiranje filea zabatka, oko 500 g
- maslinovo ulje
- sol
- 10 velikih listova zelene salate, kristalke
- 2 šake rokule
- 1 manja glavica radiča ili ½ veće
- 2 mandarine
- 1 kivi
- 100 g feta sira
Sastojci za umak:
- 150 ml vodenog kefira
- 1 naranača
- dva prstohvata soli
- 2 čajne žlice senfa
- 2 čajne žlice meda
- 2 čajne žlice jabučnog octa
Priprema:
- Filee operite, stavite u dublju tavu, prelijte uljem i posolite. Zatim, poklopite poklopcem ili zatvorite aluminijskom folijom te pecite 1 sat.
- Dok se filei peku, napravite umak. Sve sastojke stavite u blender i blendajte nekoliko minuta. Sadržaj procijedite kroz gustu cjediljku kako biste uklonili pulpu pa prelijte u teglicu i zatvorite poklopcem.
- Operite salatu, rokulu i radič pa pokidajte na manje komade i stavite sve zajedno u veću zdjelu.
- Zatim u zdjelu dodajte kriške mandarine narezane na polovice i oguljeni kivi, narezan na kolutiće.
- Fetu narežite na kockice.
- Pečene filee pustite da se malo ohlade pa narežite na male komade. Dodajte u zdjelu pa sve prelijte umakom. Sve dobro izmiješajte i poslužite.
Uživajte u okusima!