Krećemo sa stilom u novi tjedan, a kako se bliže blagdani, na našem stolu sve se češće nalaze slastice i recepture koje isprobavamo za iznenadne goste. Među njima je i omiljena baklava s pistacijom i lješnjakom, a ako nemate puno vremena za njihovu pripremu, ovaj recept idealna je zamjena. Sigurni smo da će vas kombinacija prženih lješnjaka, pistacija i meda zamotanih u toplo lisnato tijesto očarati. Evo kako ih pripremiti u manje od pola sata.
Mini baklave od lisnatog tijesta punjene pistacijom i lješnjakom
Količina: 20 malih baklava
Vrijeme pripreme: 30 minuta
Sastojci:
- 1 pakiranje lisnatog tijesta (na tuljku)
- 3 šake prženih usitnjenih lješnjaka (možete i orahe po želji)
- 3 šake slanog usitnjenog pistacija
- 2 žličice meda
- 40 g otopljenog maslaca
- žumanjak za premazivanje baklava
Priprema:
- Lisnato tijesto odmotamo te prerežemo na pola po dužini kako bismo dobili dvije dugačke, debele trake.
- Usitnimo prženi lješnjak i pistacije (ja ostavim malo krupnije) pa pomiješamo, dodamo 2 žlice meda i otopljeni maslac te sve zajedno sjedinimo.
- Uz rub svake trake lisnatog tijesta po dužini rasporedimo smjesu koju smo napravili i zamotamo kao roladu, režemo na manje pravokutnike kako bismo dobili male baklave.
- Svaku baklavu premažemo sa žumanjkom, po želji pospemo malo pistacija po vrhu pa stavimo peći na 180 °C oko 15 minuta (ovisno o pećnici).
- Kada su baklave pečene, poslužimo i uživamo u okusima.
Dobar tek i javite nam dojmove!